• Risnjak d.o.o.
  • Risnjak d.o.o.
  • Risnjak d.o.o.
  • Risnjak d.o.o.
  • Risnjak d.o.o.
  • Risnjak d.o.o.
  • Risnjak d.o.o.
  • Risnjak d.o.o.
  • Risnjak d.o.o.
  • Risnjak d.o.o.
  • Risnjak d.o.o.
Kompot od jabuka PDF Ispis E-mail
Petak, 17 Rujan 2010 12:37

Umjesto čaja, kave ili gaziranog napitka, poslužite ovaj jednostavan domaći kompot. Mnogima ćete podariti ili doživljaj-otkriće ili lijepe okusne uspomene.

Sastojci

500 g jabuka
500 ml vode
40 g šećera
1 Vanilin šećer Dolcela
½ limuna
štapić cimeta

Priprema

  1. Jabuke operite, ogulite i narežite na kriške. Izvadite im sjemenke i kriške stavite u kipuću vodu.
  2. Dodajte šećer, vanilin šećer, limun narezan na kolutiće, štapić cimeta i kuhajte 10-15 minuta.

Posluživanje

Kompot od jabuka poslužite rashlađen.

Savjet

Zimi možete dodati suhe šljive.

Nutritivne vrijednosti

Energetske i nutritivne vrijednosti izračunate su za jednu porciju jela (odnosno za 1 osobu). Ako se radi o desertu, energetske i nutritivne vrijednosti izračunate su za 100 g.

Nutrijent Mjerna jedinica Količina RDA (%)
žene* muškarci*
Ukupno bjelančevina g 0,48 - -
Ukupno ugljikohidrata g 26,48 - -
Ukupno masti g 0,51 - -
Dijetalna vlakna g 5,96 - -
Kolesterol mg 0,00 - -
Vitamin A IU 56,98 1 1
Niacin mg 0,20 1 1
Vitamin C mg 7,89 11 9
Vitamin E IU 0,11 1 1
Kalcij (Ca) mg 102,07 10 10
Magnezij (Mg) mg 7,17 2 2
Fosfor (P) mg 11,34 1 1
Kalij (K) mg 136,09 4 4

* RDA bazira se na dnevnom unosu za žene od 2000 kcal, a za muškarce od 2900 kcal u dobi od 25 do 50 godina. (Izvori podataka: DRI reports - Macronutients, Elements, Vitamins, www.nap.edu; Genesis R&D i Podravka d.d.)

Izvor: Coolinarika.com